Airco onderhoud

De airconditioning kan het gehele jaar gebruikt worden. In de zomer om de lucht te koelen en in het najaar om de lucht te drogen en zo sneller de ramen te ontwasemen.  

Ook een airconditioningsysteem vraagt regelmatig om onderhoud. Jaarlijks verdwijnt er gemiddeld 8% koudemiddel uit het systeem. Het koudemiddel zorgt ook voor de circulatie van de olie. Door te weinig koudemiddel en onvoldoende smering kan de compressorpomp beschadigd raken. Hoge reparatiekosten van €900,- of meer zijn dan geen uitzondering. In de vochtige omgeving van de verdamper kan schimmel en aangroei van bacteriën ontstaan. Een stinkende airco is dan vaak het gevolg. Voorkom dit soort problemen en laat regelmatig uw airconditioning reinigen, controleren en onderhouden.  

Hoewel steeds meer nieuwe auto’s standaard zijn uitgerust met een airconditioningsysteem, zijn er nog voldoende auto’s op de weg zonder een airco. Daarom is het onderhoud aan een airco niet standaard opgenomen in het onderhoud van de auto. Bij Auto Drielanden ontvangt u 20% korting op airco-onderhoud wanneer u dit combineert met een jaarlijkse of een grote onderhoudsbeurt. Wat betreft airco-onderhoud adviseren wij u het volgende:

  • Laat 1 keer per jaar uw airco reinigen.
  • Laat 1 keer per twee jaar uw airco inspecteren en reinigen.
  • Laat 1 keer per vier jaar een airco-onderhoudsbeurt uitvoeren.

AIRCO REINIGEN

Bij het reinigen van de airco worden de verdamper en het inlaatsysteem gereinigd met een speciaal reinigingsproduct. De parafan-afwatering wordt gecontroleerd en gereinigd. Indien nodig wordt het interieurfilter vervangen.  

AIRCO-INSPECTIE

Bij een airco-inspectie worden de volgende onderdelen gecontroleerd.

- Hoge en lage druk van het koelsysteem

- Uitblaastemperatuur in middenrooster.

- In- en uitschakelen van de compressor.

- Conditie van de aandrijfriem.

- Beschadigingen  condensor en leidingen.

- Werking van de ventilator.

- Staat van het interieurfilter.

AIRCO INSPECTIE & VULLEN.

Voordat een airco opnieuw gevuld mag worden, moet eerst de airco geïnspecteerd worden. Te allen tijde moet worden voorkomen dat het schadelijke koudemiddel, door een beschadiging, in de atmosfeer terecht komt. Dezelfde punten worden gecontroleerd als bij de airco-inspectie. Het systeem wordt leeggehaald. Diep-vacumeren wordt uitgevoerd om vocht te verwijderen .Daarna wordt een lektest  onder vacuüm uitgevoerd. Tenslotte wordt het systeem gevuld met de juiste hoeveelheid koudemiddel.  

AIRCO-ONDERHOUD

Bij airco onderhoud wordt het systeem geïnspecteerd, gereinigd en opnieuw gevuld zoals hierboven beschreven. Indien nodig worden de  filters vervangen.  

AIRCO REPARATIES

Veel voorkomende defecten aan een airco herstelt Auto Drielanden vakkundig. Zelfs het repareren van aircoleidingen of -slangen behoort tot de mogelijkheden. Dit kan aanmerkelijk voordeliger zijn dan het vernieuwen van aircoleidingen of -slangen.

Wat zijn de kosten ?

Klik hier voor onze prijslijst.

Een foto van airco onderhoud bij Auto Drielanden